شرایط نماز جماعت
شرایط نماز جماعت
این شرایط علاوه بر آنچه که گذشت، چند چیز است:
اول: بین مأموم و امام یا بین بعضی از مأمومین و بعضی دیگر که واسطۀ اتّصال او به امام می باشند، حائلی که مانع دیدن است وجود نداشته باشد. این در صورتی است که مأموم مرد باشد، ولی اگر زن به مرد اقتدا کند، وجود حائل بین او و امام یا بین او ومأمومین مرد، مانع ندارد، ولی وجود حائل بین مأموم زن و زن های مأموم دیگر که واسطۀ اتّصال او به امام هستند و همچنین بین او (زن) و بین امام، اگر زن باشد ـ بر فرض مشروع بودن امام جماعت شدن زن ـ محل اشکال است.
دوم: جایی که امام ایستاده بالاتر از جای مأمومین نباشد، مگر آن که به مقدار اندکی باشد و احتیاط این است که به مقداری که عرفاً ـ ولو با مسامحه ـ نگویند که جای امام بلندتر است، اکتفا شود. ولی بالاتر بودن جای مأموم از جای امام هر چند خیلی بالاتر باشد مانعی ندارد، ولی در صورتی که بلندی متعارف باشد مثل پشت بام دکان و خانه، نه مثل ساختمان های بلندی که در زمان ما معمول است، بنابر احوط (وجوبی).
سوم: مأموم از امام یا از صف جلوتر زیادتر از معمول فاصله نداشته باشد و احتیاط آن است که بین جای سجدۀ مأموم و جای ایستادن امام یا بین سجدۀ کسی که (در صف) عقب ایستاده است و جای ایستادن کسی که (در صف) جلو قرار گرفته، بیشتر از یک قدم معمولی، فاصله نباشد و احتیاط بیشتر از آن این است که جای سجدۀ شخصی که عقب ایستاده بدون فاصله پشت پای کسی که جلوتر است قرار بگیرد.
چهارم: جای ایستادن مأموم جلوتر ازمحل ایستادن امام نباشد و احتیاط (واجب) آن است که از امام عقب تر بایستد هر چند کم باشد، و چنان که جای مأموم جلوتر نباشد، ولی به جهت بلندی قدّش، در رکوع و سجده از امام جلوتر قرار بگیرد، ضرری نمی رساند، اگرچه احتیاط (مستحب) آن است که در تمام حالات نماز، جلوتر نبوده،
ترجمه تحریر الوسیله امام خمینی(س)